Eureka | エウレカ
About us      Profile      Service      Works      News      Jobs      Contact   

 

| Blue Box Office

Blue Box Office 外観/Eureka *S

A two-story wooden office building on a sloping land in a densely-built residential area. The office spaces are mainly on the upper floor and are filled with indirect natural light, while the ground floor is open to the surrounding area and serves as a link between the office space on the upper floor and the local community. The structural timber frames leaning against the rigid concrete retaining wall create the open ground floor space. Brightness of the interior spaces was critical to this project. The purpose was to create a comfortable and energy-efficient office space, as well as to create a sense of openness and continuity with the neighborhood. Natural light streaming in through the clerestory windows is diffused by light shelves made of perforated metal plates and metal fabric and reflected off the curved ceiling, illuminating the entire office space and the first floor entrance hall.

住宅地に建つ、ブルームアカウンティング/青山裕之公認会計士事務所の地域共生型オフィス。土地の傾斜に沿ったスキップフロアとすることで、街に開かれた立体的な建築として設計しました。1階は隣地との間の土留め擁壁に木造フレームを架け渡した開放的な空間、2階は上部から光が差し込む明るい空間となっています。屋根頂部のトラス梁から取り入れた光を透過・拡散する有孔金属板のライトシェルフが、時々刻々と移ろう柔らかな光で執務空間を満たしています。

埼玉県さいたま市浦和区
オフィス
木造、地上2階建




designboom
ArchDaily
『新建築』2023年9月号

>> Blue Box Office | Drawings & Construction Photos 工事現場写真

 

Blue Box Office 自然光のオフィス空間/Eureka

Blue Box Office(ブルームアカウンティング/青山裕之公認会計士事務所) 建築模型/Eureka


Blue Box Office/Eureka(エウレカ)

Blue Box Office 自然光のオフィス空間/Eureka(エウレカ)

Blue Box Office 1階内観/Eureka *S

Blue Box Office スキップフロア/Eureka *S

Blue Box Office 断面パース/Eureka

Blue Box Office 街路と連続した1階ホール/Eureka

Blue Box Office オフィスとパブリックスペースの中間階/Eureka

 

Blue Box Office 1階の私営公共空間/Eureka *K

Blue Box Office 地域のお祭り/Eureka

 

Blue Box Office パンチングメタルで透過・拡散された光で満ちた執務空間/Eureka

Blue Box Office_断面模型/Eureka

Blue Box Office 2階内観/Eureka *S

Blue Box Office ハイサイドライト/Eureka *S

Blue Box Office ハイサイドライトからの光/Eureka

Blue Box Office 屋外テラス/Eureka

Blue Box Office 事務所スペース/Eureka

 

Blue Box Office_アイソメ_isometric drawing - Eureka

Blue Box Office 平面図/Eureka

Blue Box Office 北東側外観、前面道路に開かれたグランドレベル/Eureka *U

Blue Box Office コンクリート擁壁/Eureka

Blue Box Office 敷地の傾斜に沿ったスキップフロア/Eureka

 

Blue Box Office 中間階/Eureka *S

Blue Box Office スキップフロアの空間/Eureka *U

Blue Box Office キッチン@オフィス・エントランス/Eureka

Blue Box Office オフィスとテラスの関係/Eureka *S

Blue Box Office パンチングメタル/Eureka

Blue Box Office 北側外観(夜景)/Eureka *S

Designed in collaboration with Hayata Hirotaka Office for formdesign, Noot Engineer, Keio University Dept. of SD | 2021-2023
Photographs | © Ookura Hideki / Kurome Photo Studio, if not otherwise specified as *S(Shinkenchiku-sha), *U(Uemura Kohei), *K(Keio Sano Lab.)

Works : 一覧へ戻る

Copyright (c) 2009 Eureka | エウレカ. All Rights Reserved.